Dagwaarde

De dagwaarde is de waarde van je auto op dit moment. Die waarde wordt bepaald door meerdere factoren, zoals:

  • de leeftijd van je auto
  • het aantal gereden kilometers 
  • accessoires van je auto
  • de staat van onderhoud

De dagwaarde geeft aan wat het ongeveer kost om een vergelijkbare vervangende auto te kopen.​

Je verkoopt je auto

Aan de hand van de dagwaarde kun je de verkoopprijs van je auto bepalen. De verkoopprijs hoeft niet per se gelijk aan de dagwaarde te zijn. 

Een andere auto kopen

Bij het kopen van een tweedehands auto is het handig om de dagwaarde van de auto te weten. Zo voorkom je dat je teveel betaalt. Koop je je auto bij een particulier? Dan betaal je vaak de dagwaarde. Als je je auto bij een garage of dealer koopt, betaal je altijd meer dan de dagwaarde, want de garage wil natuurlijk aan de verkoop verdienen. 

Je hebt schade aan je auto

Verzekeraars maken ook gebruik van de dagwaarde om te bepalen welk bedrag ze vergoeden bij schade. Een schade-expert bepaalt wat de auto waard was voordat hij beschadigd raakte.

Je auto is total loss

Rijd je je auto total loss en valt je auto niet onder de aanschafwaarderegeling of 
nieuwwaarderegeling? Dan stelt een schade-expert twee bedragen vast. De dagwaarde (de waarde van de auto vóór het ongeval) en de restwaarde (de waarde van de auto na het ongeval). Je autoverzekeraar houdt met beide bedragen rekening bij het bepalen van je vergoeding. 

Is je auto ouder dan 12 jaar? Dan adviseren wij om de schade-expert te laten zien hoe de auto onderhouden is. Een goed onderhoud

Benieuwd naar meer autowaarden? Zoals de dagwaarde, cataloguswaarde, inruilwaarde, aanschafwaarde en taxatiewaarde? Neem contact op met ons.