Taxatie

De waarde van een auto vormt altijd een breed discussiepunt tussen alle relevante partijen en kunnen de aangegeven waardes hemelsbreed met elkaar verschillen. Het ligt er allemaal aan welke kant van de tafel men zich bevindt (eigenaar, betalende partij) en worden er allerlei argumenten aangehaald om de waarde op te schroeven of nou juist omlaag te krijgen. Bij het laten taxeren van de auto wordt er op een objectieve wijze naar tal van doorslaggevende factoren gekeken en zal de waarde die zo bepaald wordt wel de werkelijke waarde het dichts benaderen.

Wanneer is een auto taxatie dan nodig?

Taxeren van de auto gebeurt om verschillende redenen en kan de opdracht worden gegeven door de eigenaar of juist door de tegenpartij. Die kan bijvoorbeeld de verzekeringsmaatschappij zijn en zorgt de taxatie ervoor dat duidelijk aangegeven zal worden hoe men op het uit te keren (schade)bedrag is gekomen.Bij de uitkering zal de restwaarde van de auto namelijk wel meegenomen worden en zal de hoogte van de premie ook bepaald worden door de waarde van de auto. Het zou dan niet eerlijk zijn als de maatschappij zelf de waarde zou vaststellen en wordt er daarom een taxateur in handen genomen.

Ook bij het verkopen wordt de waarde middels een taxatie vastgesteld en kan die als leidraad worden gebruikt voor het bereiken van een overeenkomst met het opkoopbedrijf. Een auto taxeren is namelijk niet gratis en is het daarom ook (bijna) altijd zo dat de belanghebbende partij voor de kosten opdraait. Er zijn ook tal van websites te vinden van opkoopbedrijven waar de taxatie gewoon online kan geschiedden en vul je daarbij gewoon het bouwjaar, de kilometerstand en natuurlijk het merk en model in. Een andere manier om eenvoudig de waarde te bepalen is door gewoon het kenteken in te vullen waarna de waarde kan worden geschat.

Zo een online taxatie dient echter als leidraad gezien te worden omdat de auto ook nooit daadwerkelijk door een taxateur bezichtigd is en kan de opkoper nog altijd besluiten een wijziging aan te brengen.

Bent u benieuwd naar de dagwaarde van uw auto? Klik hier